TEAN International verscheen begin deze eeuw als futuretoernooi op de internationale kalender. In 2000 vond de eerste editie van het internationale tennistoernooi met een totale prijzenpot van 15.000 dollar plaats. Dennis van Scheppingen uit Mijdrecht veroverde de titel door landgenoot Marc Merry in de finale te verslaan. Een jaar later maakten ook de dames hun opwachting en Anouk Sterk zegevierde.

Sindsdien is TEAN International steeds groter geworden. Dit kon gebeuren door de steun van het Alphense bedrijfsleven naast de toetreding van twee grote bedrijven die samen het hoofdsponsorschap voor hun rekening namen: Dura Vermeer en Bouwfonds Delft. Aad Plompen, voorzitter van de Stichting Toptennis Alphen, was de motor van de sponsoring en de verbinder van het toernooi met de bedrijven. Plompen heeft dit tot en met de tiende editie vanTEAN International gedaan.

In 2006 werd het damestoernooi een $25.000-toernooi en zodoende werd het prijzengeld opgewaardeerd. De Nieuw-Zeelandse Maria Erakovic veroverde de titel door winst op de Duitse Andrea Petkovic. Laatstgenoemde behoort momenteel tot de wereldtop, hetgeen betekent dat TEAN International een podium is waar de top van de toekomst aan het werk te zien is.

In 2007 maakte ook het herentoernooi een stap. TEAN International kreeg de Challenger-status en verscheen op de kalender van de ATP. Dat gebeurde in jaar van het eeuwfeest van de Alphense vereniging Tennis En Anders Niets. Het prijzengeld van 42.500 euro lokte tal van internationale toptennissers naar Alphen aan den Rijn. Daar ontdekten zij dat het goede toeven was in gezellige sfeer en gastvrij onthaal. Sinds 2007 weet de nationale top TEAN goed te vinden, evenals de mondiale subtop. Diverse toppers schreven het toernooi op hun naam, waaronder de Nederlanders Thiemo de Bakker en Jesse Huta Galung.